Gelir Vergisi Kanununun geçici 67’nci maddesinde yer alan bazı kazanç ve iratlardan yapılacak stopaj oranları 2006/10731 sayılı Bakanlar Kurulu Karar (“BKK”) ile belirlenmiştir. 9.7.2025 günlü Resmi Gazetede yayımlanmış olan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Karar (Karar Sayısı: 10041) ile bazı mevduat faizi ve fon gelirlerindeki vergi kesintisi (stopaj) oranlarında değişiklikler yapılmıştır. Çok özetle önceden %15 olan oranlar %17,5’a %12 olan oranlar ise %15’e yükseltilmiştir. Konuya ilişkin ayrıntılar aşağıdaki gibidir.
1) Kur Korumalı Mevduat Gelirlerine Uygulanacak Stopaj Oranlarında Yapılan Değişiklikler
Bu Cumhurbaşkanı Kararı ile sözü geçen BKK’nın 1/1-d (2)-(3) maddesinde yapılan değişiklik ile;
1.1. Kur korumalı vadeli mevduat/vadeli katılma hesapları ile döviz tevdiat/döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından yapılacak stopaj oranları aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.
1.1.1. 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda %17,5 (önceki oran % 15),
1.1.2. 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda %15 (önceki oran % 12),
1.1.3. 1 yıldan uzun vadeli olanlarda %10 (değişiklik yapılmamıştır).
Bu yeni oranlar 9 Temmuz 2025 tarihinden itibaren vadesiz ve özel cari hesaplara ödenecek faizler ve kâr payları ile söz konusu tarihten itibaren açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kâr payları için uygulanacaktır. Bu tarihten önce açılan veya vadesi yenilen vadeli hesaplar için eski oranlar uygulanacaktır.
2) Türk Lirası Mevduat Faizlerine ve Kar Payı Gelirlerine Uygulanacak Stopaj Oranlarında Yapılan Değişiklikler
Buna göre, 9/7/2025 tarihinden itibaren açılan/vadesi yenilenen vadeli mevduat hesaplarından ya da katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen faiz/kar payı gelirleri için stopaj oranları şu şekilde olacaktır;
2.1. Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda %17,5 (önceki oran %15’di),
2.2.1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli hesaplarda %15 (önceki oran %12 idi),
2.3. 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %10 (değişiklik yapılmamıştır),
3) Yatırım Fonlarından Elde Edilen Gelir Ve Kazançlara Uygulanacak Stopaj Oranlarında Yapılan Değişiklikler
Gerçek kişiler tarafından elde edilen;
4.1. Paylara ve pay endekslerine dayalı olarak yapılan vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile Borsa İstanbul’da işlem gören aracı kuruluş varantları dâhil olmak üzere paylardan (menkul kıymetler yatırım ortaklıkları hisse senetleri hariç) elde edilen kazançlar %0 oranında stopaja tabidir. (önceki oran da % 0 idi)
4.2. Hisse senedi yoğun fonların (Sermaye Piyasası Kanunu düzenlemelerine göre; Fon portföy değerinin en az %80’i devamlı olarak olmak üzere BİST’te işlem gören Türkiye’deki şirket hisse senetlerinden (menkul kıymet yatırım ortaklıkları payları hariç) oluşan fonlarlar) katılma paylarından, iki yıldan fazla süreyle elde tutulan girişim sermayesi yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlar %0 oranında stopaja tabidir. (önceki oran da % 0 idi)
3.3. Yukarıda sayılanlar dışında kalan yatırım fonu katılma belgelerinden sağlanan kazançlarda ise tevkifat oranı % 17,5 oranında stopaja tabidir. (önceki oran da % 15 idi)
Yeni tevkifat oran olan % 17,5, Kararın yayım tarihi olan 1 Temmuz 2025 tarihinden itibaren iktisap edilen yatırım fonu katılma belgelerinden elde edilen kazançlara uygulanacaktır. Bu tarihten önce iktisap edilen yatırım fonu katılma belgelerine, iktisap edildiği tarihte geçerli olan oranda vergi kesintisi (stopaj) uygulanacaktır.
Bu Sirkülerimize ilişkin görüş, öneri ve sorularınızı info@narcon.com.tr‘ye iletebilirsiniz.
Saygılarımızla.
NARCON YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
10.7.2025