Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 52) 31.10.2024 günlü Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu değişiklik Tebliğinde; 7524 sayılı Kanun ile yapılan değişikliklerin uygulanmasına yönelik usul ve esasların belirlenmesi ile mevcut düzenlemelere ilişkin ek ya da değiştirici nitelikte aşağıdaki konulara yer verilmiştir.
Sözü geçen Tebliğde yapılan açıklamaların oldukça kapsamlı olması nedeniyle tüm açıklamaların tek bir sirkülerimizde toplanmasının okuma zorluğu yaratacağı dikkate alınarak, okuyuculara aktarılması birkaç sirkülerimizde gerçekleştirilecektir. Bu Sirkülerimizde ilk 1, 2, 3, ve 10 numaralı başlık altındaki konular ele alınacaktır.
1) Karşı tarafa yükletilen avukatlık vekalet ücretlerinde belge düzeni,
2) Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler isteğe bağlı tam tevkifat uygulamasının kapsamı dışına çıkarılmaktadır,
3) İnceleme Raporu, YMM Raporu ve Teminat Aranmaksızın yapılacak KDV iade taleplerinde parasal sınırlar 10 bin liradan 50 bin liraya yükseltilmektedir,
4) Deniz aracı (yat) teslimlerinde KDV istisnasının sınırlandırılması,
5) Liman ve hava meydanlarında sunulan hizmetlerde KDV istisnasına sınırlama getirilmesi,
6) Altın, gümüş, platin ile ilgili arama, işletme, zenginleştirme ve rafinaj faaliyetlerinden doğan mahsuben iade talepleri kolaylaştırılması,
7) Devlet üniversite ve hastaneleri ile belediyeler ve benzeri kamusal hizmetler sunan kurum ve kurumlara yatırım teşvik belgesi kapsamında KDV istisna belgesi verilmesi,
8) Malul ve engellilerin kullanımına mahsus araç ithalatında KDV istisnasının kaldırılması,
9) Yabancı devlet kurum ve kuruluşları tarafından deprem nedeniyle yapılacak yardımlarda KDV istisnası uygulamasına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi,
10) Faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden işletmelerin devreden KDV tutarının devralan şirket tarafından indirimi vergi incelemesi koşuluna bağlanmıştır,
11) KDV iade talepleri vergi inceleme raporuna göre yerine getirilecek mükelleflerin belirlenmesi,
12) İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS) ve Hızlandırılmış İade Sistemi (HİS) sertifikalarına ilişkin hadlerin yeniden belirlenmesi,
13) Tam istisna kapsamında yüklenilen KDV’nin iade talebi hakkındaki düzenlemeler,
1) Karşı Tarafa Yükletilen Avukatlık Vekalet Ücretlerinde Belge Düzenine İlişkin Açıklamalar
Bu Tebliğ ile Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (“KDV GUT”) (I/B-4.) bölümün yapılan değişiklik ile; daha önce 311 seri numaralı GVK) Tebliğinin 26’ncı maddesindeki “Vekalet ücreti ödemelerinde belge düzeni” açıklamalarına paralel bir şekilde karşı tarafa yükletilen avukatlık vekalet ücretlerinde belge düzenine ve KDV uygulamasına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Uygulama bütünlüğü açısından konu aşağıda özetlenmiştir.
(1) Serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetine ilişkin her türlü tahsilatı için serbest meslek makbuzu tanzim etmesi gerekmektedir.
(2) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, doğrudan avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun davayı kaybeden adına düzenlenmesi gerekmektedir.
(3) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından, icra ve iflas müdürlükleri aracılığıyla avukata ödendiği durumlarda, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun borçlu (davayı kaybeden) adına düzenlenmesi gerekmektedir.
(4) Vekalet ücretinin, borçlu (davayı kaybeden) tarafından gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan alacaklıya (davayı kazanan) ödenmesi halinde, alacaklı (davayı kazanan) tarafından borçlu (davayı kaybeden) adına fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi gerekmektedir.
(5) Alacaklı (davayı kazanan) tarafından söz konusu vekalet ücretinin avukata ödenmesi halinde, avukat tarafından serbest meslek makbuzunun ödemeyi yapan alacaklı (davayı kazanan) adına düzenlenmesi gerekmektedir.
(6) Alacaklı (davayı kazanan) tarafından söz konusu vekalet ücretinin ücretli çalışanı olan avukata ödenmesi halinde ise ödemenin ücret bordrosu düzenlenmek suretiyle yapılması gerekmektedir.
Örnek 1: Bay (A)’nın vekili avukat Bayan (B) tarafından (C) Belediyesi aleyhine açılan dava, Bay (A) lehine sonuçlanmış olup mahkemece Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen vekalet ücretine hükmedilmiştir. Davayı kaybeden (C) Belediyesi vekalet ücretini Avukat Bayan (B)’nin hesabına yatırmıştır.
Bayan (B) tarafından da bu tahsilatı karşılığı %20 stopaj gelir vergisi ve %20 KDV içeren (C) Belediyesi adına serbest meslek makbuzu düzenlenmesi gerekmektedir.
Örnek 2: (D) Şirketi, vekili Avukat Bay (E) aracılığıyla (F) Şirketi aleyhine açtığı davayı kazanmış ve (F) Şirketi aleyhine vekalet ücretine hükmedilmiştir. Davalı (F) Şirketi söz konusu vekalet ücretini davacı (D) Şirketine ödemiştir. Davacı (D) şirketi de tahsil ettiği vekalet ücretini serbest meslek erbabı olan avukatı Bay (E)’ye ödemiştir.
Bu durumda, davacı (D) Şirketinin, tahsil ettiği vekalet ücretine ilişkin davalı (F) Şirketine %20 KDV’li fatura düzenlemesi gerekmektedir. Davacı (D) Şirketi tarafından söz konusu vekalet ücretinin Avukat Bay (E)’ye ödenmesi esnasında avukat Bay (E) tarafından da bu tahsilatı karşılığı davacı (D) Şirketi adına %20 KDV’li serbest meslek makbuzu düzenlenecektir.
Diğer taraftan, Avukat Bay (E)’nin davacı (D) Şirketinin ücretli çalışanı olması halinde ise avukata ödenen vekalet ücretinin ücret hükümlerine göre vergilendirilmesi gerekecektir.
2) Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulamasının Kapsamı Dışına Çıkarılmaktadır
Bu Tebliğ ile KDV GUT’nin (I/C-2.1.2.5.) bölümünün birinci paragrafında parantez içinde yer alan “Tebliğin” ibaresinden sonra gelmek üzere “(I/C-2.1.3.2.2.) bölümü,” ibaresi eklenmek suretiyle, 31 Ekim 2024 tarihinden itibaren Etüt, Plan-Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler İsteğe Bağlı Tam Tevkifat uygulamasının kapsamı dışına çıkarılmaktadır.
3) İnceleme Raporu, YMM Raporu ve Teminat Aranmaksızın Yapılacak KDV İade Taleplerinde Parasal Sınırlar 50 Bin Liraya Yükseltilmektedir
Bu Tebliğ ile KDV GUT’nin iadeye ilişkin muhtelif bölümlerinde yapılan değişiklikler ile; KDV iade taleplerinin vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilme sınırı 10.000 TL’den 50.000 TL’ye yükseltilmektedir.
Bu düzenleme 31 Ekim 2024 günü itibariyle yürürlüğe girmekte olduğundan; Ekim 2024 döneminden itibaren talep edilecek olan nakden veya mahsuben iadelerin 50.000 TL’yi aşmayan kısmı, inceleme raporu, YMM raporu veya teminat aranmaksızın yerine getirilecektir.
4) Faaliyetini Bırakan, Bölünen veya İnfisah Eden İşletmelerin Devreden KDV Tutarının Devralan Şirket Tarafından İndiriminin Vergi İncelemesi Koşuluna Bağlanmasına İlişkin Açıklamalar
Hatırlanacağı üzere 7524 sayılı Kanunun 19’uncu maddesi ile yapılan düzenlemeyle, 2/8/2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden işletme ve şirketlerin devreden KDV tutarlarının, yeni işletme veya şirketler tarafından indirime konu edilebilmesi vergi incelemesi şartına bağlanmıştır.
KDV UGT’nin (II/F-4.3.) bölümünde konuya ilişkin açıklamalar ve örnek eklenmiş olup, buna göre;
Devreden KDV tutarlarının indirim hesaplarına alınabilmesi için devir, bölünme, nevi değişikliği sonucu oluşan yeni işletme ya da şirket tarafından öncelikle bağlı bulunulan vergi dairesine konuya ilişkin vergi incelemesi yapılması hususunda bir talep dilekçesi ile başvurulması gerekmektedir.
Vergi incelemesi sonucu düzenlenen raporda uygun görülen indirim KDV tutarı, raporun vergi dairesi kayıtlarına intikal ettiği tarihi kapsayan dönem beyannamesinde yeni işletme ya da şirket tarafından indirim konusu yapılabilecektir.
Örnek: (A) Ltd. Şti. 20/8/2024 tarihinde (B) A.Ş.ye devrolmuştur. Devir tarihi itibarıyla (A) Ltd. Şti.nin devreden KDV tutarı 10.000.000 TL’dir. (B) A.Ş. devreden KDV tutarını indirim hesaplarına alabilmek için bağlı bulunduğu vergi dairesine 2/9/2024 tarihinde inceleme yapılması talebi ile başvurmuştur.
Konuya ilişkin vergi inceleme raporu vergi dairesi kayıtlarına 15/1/2025 tarihinde intikal etmiş olup, raporun sonuç bölümünde 7.000.000 TL tutarında devreden KDV’nin (B) A.Ş. tarafından indirim hesabına alınabilmesi uygun bulunmuştur. (B) A.Ş. tarafından bu tutar 2025/01 dönemi KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilir.
Bu Sirkülerimize ilişkin görüş, öneri ve sorularınızı info@narcon.com.tr‘ye iletebilirsiniz.
Saygılarımızla.
NARCON YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş.
13.11.2024